• DOLAR 00:13
    6.7162 (0.12)
  • EURO 00:13
    7.5386 (0.57)
  • ALTIN 00:06
    371.914 (-0.28)

Yediden Yetmişe Herkesin Bayılacağı Bayram Sofralarına Yakışacak 11 Kallavi Yemek Tarifi

1 hafta önce eklendi
9 dakika 25 saniyede okuyabilirsiniz
Ramazan Bayramı kapıda! Ramazan boyunca kolay ve pratik tariflere ağırlık vermişken şimdi sırada şöyle bayram sofralarına yakışacak kallavi yemeklerde. Hala çok dikkat etmemiz gereken bu karantina günlerinde bayrama misafir ağırlayamayacak olsak bile kendi hanenize bayrama yakışır bir sofra kurabilirsiniz. İyi bayramlar 

Kaşıklar hazırsa kapışma başlasın: Maklube

Yediden Yetmişe Herkesin Bayılacağı Bayram Sofralarına Yakışacak 11 Kallavi Yemek Tarifi

Pirinci sıcak tuzlu suda 15-20 dakika bekletelim.
Etleri düdüklü tencereye alalım. Üzerine biraz çıkacak kadar sıcak su ekleyelim. Orta hararetli ateşte haşlayalım. Etler yumuşadığında içine tereyağını, tuzu ve karabiberi ekleyip, 5 dakika daha pişirelim. Konserve bezelyeleri ve haşlayıp, küp küp doğradığımız havucu ekleyip, yayvan bir tencereye yerleştirelim. Patatesleri yarım parmak kalınlığında yuvarlak dilimler halinde keselim. Kızgın sıvı yağda yarı yarıya pişecek şekilde kızartalım. Etlerin üzerine bir sıra patates döşeyelim. Arzuya göre tencerenin kenarlarına da bir sıra patatesi dik olarak yerleştirelim. Pirinçlerin suyunu süzüp, nişastası gidene dek birkaç su yıkayalım. Sularını süzelim. Ayrı bir tencereye sıvı yağı alıp, kızdıralım. Pirinçleri şeffaflaşana dek kavuralım. Kavrulan pirinçleri yayvan tenceredeki patateslerin üzerine yayalım. 3 su bardağı sıcak suya arzuya göre 1 et suyu tabletini ve yeterince tuzu ilave edip, karıştıralım. Et suyu eridiğinde tencerenin kenarından yavaşça suyu boşaltalım. Tencerenin kapağını örtüp, ağır ateşte pirinçler suyunu çekip, üzeri göz göz olana dek pişirelim. Ateşten alıp, tencerenin üzerine temiz bir bez örterek 15 dakika demlenmeye bırakalım. Tencereyi düz bir servis tabağına ters çevirerek yemeğimizin şeklini bozmadan özenle çıkartalım.

Offf ekmek bandırmalık: Sac Tava

Yediden Yetmişe Herkesin Bayılacağı Bayram Sofralarına Yakışacak 11 Kallavi Yemek Tarifi

Sacın içerisine sıvı yağı koyun ve kızdırın. Üzerine küp küp doğradığınız eti atın, yüksek ateşte etler suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. İçerisine küp küp doğradığınız soğanı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Soğanlar kavrulduktan sonra biberleri ekleyin. Daha sonra küp küp doğradığınız domatesleri de ekleyin ve karıştırın. Domatesler pişince 2 yemek kaşığı tereyağını ekleyin. Son olarak baharatlarını atıp 3-4 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.

Göz açıp kapayıncaya kadar bitecek: İçli Köfte

Yediden Yetmişe Herkesin Bayılacağı Bayram Sofralarına Yakışacak 11 Kallavi Yemek Tarifi

Soğanları incecik kıyın ve yağ ile kavurun. Üzerine kıymayı ilave edip, suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin. Ardından salça, baharatlar, ceviz ve kıyılmış maydanozu ekleyin. Bulguru 1 bardak su ile ıslatın. Suyunu çekince salça ve tuz ekleyip, yoğurun. Son olarak un ekleyip yoğurmaya devam edin. Ardından açtığınız bulgur harcının ortasına iç harcından koyun ve bulgur harcının yarısını iç harcının üzerine gelecek şekilde kapatın. Hazırladığınız köfteleri kızgın yağ ile kızartıp, servis edin.

Bu sene mantıyı bir de böyle deneyin: Tepsi Mantısı

Yediden Yetmişe Herkesin Bayılacağı Bayram Sofralarına Yakışacak 11 Kallavi Yemek Tarifi

Bir kaba yumurta ve suyu alıp çırpın sonrasında içerisine tuz ilave edin. Yavaş yavaş un ekleyerek ele yapışmayan sert bir hamur elde edin. Hamurunuzun üzerini kapatıp 10 dakika dinlenmeye bırakın. İç harcı için olan malzemeleri bir kaba alın ve iyice yoğurun. Hamurunuzu unlu bir zeminde incecik açın. Kareler halinde hamurunuzu kesin. Ortasına harçtan koyup iki ucundan ortası açık kalacak şekilde kapatın. Fırın tepsisini yağlayıp mantılarınızı yan yana dizin. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında üstü kızarana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Bir tavada tereyağını eritin ve salçayı da üzerine koyup iyice kavurun. Kaynar suyu da ilave edip iyice karıştırın. Yaptığınız sosu mantınızın üzerine dökün. Tekrar fırına verip 10 dakika daha pişirin. Dilerseniz sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz.

Daha mayhoş sarmalar: Vişneli Yaprak Sarması

Yediden Yetmişe Herkesin Bayılacağı Bayram Sofralarına Yakışacak 11 Kallavi Yemek Tarifi

Soğanları kavurun. Pembeleşince pirinç ve fıstıkları ekleyin. Pirinçleri kavurun. Üzerine suyu ilave edin. Pirinçler suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra vişneleri ekleyin. Baharatları ekledikten sonra pirinci dinlenmeye bırakın. Demlendikten sonra maydanozu kıyıp ekleyin ve karıştırın. Yaprakların içine harçtan koyup yaprakları sarın. Bütün yapraklar bittikten sonra aralarına vişnelerden serpin. Üzerlerine tabak yerleştirip sarmaları pişirin.

Kat kat bir lezzet: Yağlama

Yediden Yetmişe Herkesin Bayılacağı Bayram Sofralarına Yakışacak 11 Kallavi Yemek Tarifi

Hamurunuzun mayalanması için zaman gerektiğinden ilk önce hamurunuzu yapın. Hamuru yapmak için bir kasenin içine kuru mayayı, şekeri ve sütü dökün. Mayanın aktifleşmesi için 10 dakika bekletin. Mayalı karışımı bir kabın içine alın ve üzerine tuzu dökün. Ardından ununuzu azar azar ekleyin. Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamurunuz toparlanınca üzerini kapatın. Mayalanması için 30 dakika boyunca üzeri kapalı şekilde bekletin. Mayalanan hamuru bezelere bölün. Unlu zeminde yuvarlak ve çok ince olmayacak şekilde açın. Hamurların açma işlemi bitince yapışmaz tavada arkalı önlü pişirin. Sosu yapmak için soğanlarınızı ince ince doğrayın. Bir tavaya yağ dökün ve soğanları kavurun. Üzerine kıymayı ve dilediğiniz kadar tuzu ilave edin. Rengi kahverengine dönene kadar kavurun. Kıyma kavrulunca salçayı da ekleyip karıştırın. Domates ve biberlerinize de küçük olacak şekilde doğrayın ve sosa ilave edin. Malzemelerin tamamının pişmesine yakın suyu veya et suyunu dökün.  Yağlamanın son aşaması için servis tabağına bir yufka koyun, yağlayın ve üzerine 1-2 kaşık sos dökün. Ardından bu işlemi yufkalarınız ve sosunuz bitene kadar tekrarlayın. En üstüne sarımsaklı yoğurt yapıp dökün. Dilimleyin ve sıcak servis edin.

İster etli ister sucuklu: Güveçte Kuru Fasulye

Yediden Yetmişe Herkesin Bayılacağı Bayram Sofralarına Yakışacak 11 Kallavi Yemek Tarifi

Bir önceki akşamdan ıslattığımız fasulyeleri suyla birlikte bir tencerede haşlıyoruz. Soğanları soyup küp şeklinde doğruyoruz. Ayrı bir tencerede tereyağını eritiyoruz ve doğranmış soğanları bu yağda hafif pembeleşene kadar kavuruyoruz. Etleri üzerine ilave edip suyunu çekene kadar ara sıra karıştırarak kısık ateşte pişiriyoruz. Biberleri küçük küçük doğruyoruz ve bu karışma ilave edip 3 dakika hepsini bir çeviriyoruz. Domatesleri rendeleyip biber salçasıyla birlikte üzerine ekleyip karıştırıyoruz. Büyük bir güvece etli karışımı ve kaynayan fasulyeleri suyuyla beraber koyup, üzerine tuz ve karabiber ekleyerek 180 derece önceden ısıtılmış fırına atıyoruz.  40-45 dakika pişirip sıcak servis edin.

Reklam Engelleyici Kullanıyorsunuz!
Sitemizden yararlanabilmek için reklam engelleyicileri kapatmanız gerekmektedir.